mh900370432
Faalangst

Iedereen kent de angst om te falen. Als u een belangrijke prestatie moet leveren voelt u zich gespannen. Niet iedereen reageert hetzelfde op deze angst. Er bestaan verschillen in de mate waarin en hoe vaak u faalangst ondervindt. Bovendien verschilt de uitwerking die faalangst heeft.

 

Als u door uw angst onder uw kunnen presteert spreken we van faalangst. Er kan sprake zijn van positieve faalangst (de angst werkt stimulerend, u blijft goed functioneren) tegenover negatieve faalangst (de angst werkt verlammend, u presteert onder uw niveau).

 

We onderscheiden vier kenmerken van faalangst:

 

  faalangst is een vorm van angst

  faalangst heeft een negatieve invloed op het leveren van prestaties

  er bestaan cognitieve , sociale en motorische vormen van faalangst; deze vormen kunnen elkaar overlappen

  faalangst is een vorm van angst als tijdelijke toestand (niet als karaktertrek)

 

Faalangst in de rijopleiding kan zich al vanaf het begin voordoen. U bent overdonderd door het grote aantal verkeersregels dat u moet kennen en u weet niet waar te beginnen. Of u ziet niet in hoe u bij het rijden zoveel handelingen tegelijk moet doen. Afremmen, richting aangeven, schakelen, sturen, tegelijk in de spiegels en naar achter en opzij kijken: u raakt in paniek. Geleidelijk leert u het voertuig beter bedienen en krijgt u meer overzicht over de weg en de verkeerssituaties.

 

Toch komt de paniek nog wel eens onverwacht terug. Bijvoorbeeld bij de volgende situaties:

 

  naderen en passeren van drukke kruispunten

  voorbijgaan van een groep fietsers

  inhalen van een voertuig buiten de bebouwde kom

  een smalle doorgang passeren: b.v. met geparkeerde voertuigen.

  invoegen en inhalen op de autosnelweg

  het CBR-rijexamen.

 

Bij deze situaties bent u bang dat het zal mislukken. Uw vermogen om te denken en tegelijkertijd uw vaardigheden uit te voeren wordt geblokkeerd en dan gaat het juist fout.

 

Toch kan er wat aan faalangst gedaan worden.
XINO-Verkeerstraining
heeft hiervoor een speciale training. Deze intensieve training zorgt ervoor dat bij spannende situaties het vermogen om te denken en tegelijkertijd de handelingen uit te voeren niet meer wordt geblokkeerd. Daarna kan de 'normale' rijopleiding worden vervolgd. De rijopleiding afmaken en het doen van examen via XINO kan ook.

             Copyright 20004 – 2014 © XINO Rijopleiding & Verkeerstraining alle rechten voorbehouden.